Skip to main content
Friday tips

Uvod u umjetnu inteligenciju – Što je AI?

Uvod

AI, ili umjetna inteligencija, odnosi se na simulaciju procesa ljudske inteligencije pomoću strojeva, posebno računalnih sustava. Ti procesi uključuju učenje (stjecanje informacija i pravila za korištenje informacija), zaključivanje (korištenje pravila za donošenje približnih ili definitivnih zaključaka) i samoispravljanje. Drugim riječima, cilj istraživanja umjetne inteligencije je razviti računala sposobna razmišljati i učiti na načine slične ljudima.

AI obuhvaća širok raspon tehnologija i tehnika, od osnovnih algoritama koji slijede unaprijed definirana pravila do naprednih algoritama strojnog učenja koji uče iz podataka i poboljšavaju se tijekom vremena. AI aplikacije su široko rasprostranjene i uključuju stvari kao što su prepoznavanje govora, prepoznavanje slika, obrada prirodnog jezika, autonomna vozila, robotika i još mnogo toga.

Porijeklo i povijest umjetne inteligencije

Porijeklo istraživanja umjetne inteligencije može se pratiti do 1950-ih kada su znanstvenici počeli istraživati mogućnost strojeva koji bi mogli razmišljati i djelovati poput ljudi. U desetljećima nakon toga, umjetna inteligencija je prošla kroz razdoblja optimizma i uzbuđenja, kao i kroz neuspjehe i razočaranja poznata kao “AI zime”. Međutim, posljednjih je godina umjetna inteligencija doživjela veliki napredak zahvaljujući povećanoj računalnoj snazi, dostupnosti velikih podataka i poboljšanjima u tehnikama strojnog učenja kao što je dubinsko učenje.

Pravi procvat umjetne inteligencije dogodio se prije nešto više od godinu dana s prvim (i sada nadaleko poznatim) javnim ChatGPT-om (GPT označava Generative Pre-trained Transformer). A sposobnost umjetne inteligencije bila je i još uvijek je apsolutno revolucionarna s obzirom na njegovu sposobnost razumijevanja pitanja, oblikovanja dobro strukturiranih odgovora i širenja teme koja se razmatra putem naknadnih upita.

Danas umjetna inteligencija utječe na mnoge aspekte našeg svakodnevnog života. AI pomoćnici kao što su Siri i Alexa komuniciraju s nama koristeći obradu prirodnog jezika. Tehnike računalnog vida omogućuju uslugama kao što je Google Image Search da identificiraju objekte na fotografijama i samovozećim automobilima da interpretiraju svoje okruženje. Sustavi preporuka koriste algoritme strojnog učenja za predviđanje u kojim filmovima ili proizvodima bismo mogli uživati na temelju naših prošlih interesa.

Budućnost umjetne inteligencije

Gledajući unaprijed, stručnjaci predviđaju da će AI imati još značajniji utjecaj na to kako živimo i radimo. AI obećava pomoć u rješavanju svega, od jednostavnih zadataka poput unosa podataka i svakodnevnih poslova do složenih izazova poput razvoja softvera, klimatskih promjena i bolesti. To, međutim, također izaziva razumljivu zabrinutost o potencijalnim utjecajima na radna mjesta, privatnost i pristranost. Kako mogućnosti umjetne inteligencije nastavljaju rasti, razvoj etičkih okvira koji će osigurati njezinu poštenu i sigurnu upotrebu bit će od ključne važnosti. Uvođenje umjetne inteligencije je transformativni trenutak u ljudskoj povijesti koji naglašava goleme mogućnosti, ali i odgovornosti koje će doći s naprednom umjetnom inteligencijom.