Skip to main content
Friday tipsSigurnost

Sigurnost web stranice – Friday tips

Osiguravanje sigurnosti web stranica postalo je ključni imperativ za tvrtke i organizacije. S obzirom na to da kibernetičke prijetnje postaju sve sofisticiranije i raširenije, zaštita digitalne imovine poput web stranica od neovlaštenog pristupa, povrede podataka i zlonamjernih napada je ključna. Tvrtke moraju dati sve od sebe kako bi zaštitile osjetljive podatke, zadržale povjerenje korisnika i očuvale integritet online interakcija.

Ali ne leži sva odgovornost na pružateljima digitalnih usluga – korisnici također moraju učiniti sve što je potrebno kako bi ostali sigurni usred raširenih phishing poruka, prijevara i drugih napada.

Kada govorimo o sigurnosti web stranice, postoje dva općenita načina na koje hakeri provaljuju u račun:

– Iskorištavanje ranjivosti sustava (bugovi, loše napisan kod, nedostatak sigurnosti poslužitelja, “skriveni ulaz” koji ostave zlonamjerni programeri itd.)

– Dobivanje lozinke od važećeg, ovlaštenog korisnika – poznato i kao Društveni inženjering

Razmotrimo ih podrobnije

Ranjivosti sustava

Kako bismo ublažili napade temeljene na ranjivostima sustava (opet, u kontekstu CMS web stranica koje pokreće WordPress), možemo slijediti neke jednostavne korake i biti razumno sigurni.

Prvo je potrebno odabrati renomiranog davatelja usluga hostinga koji ima sve ispravno postavljeno i održava svoje usluge u dobrom stanju, držeći korak s najboljim sigurnosnim praksama.

Drugi korak je održavanje cijelog web softvera ažurnim. To uključuje ažuriranja dodataka, tema i samog WordPressa. To je obično vrlo jednostavno učiniti, a ažuriranje svakih nekoliko tjedana, do mjesec dana, je u redu.

Samo imajte na umu da svaki put prije ažuriranja napravite sigurnosnu kopiju! Ako nešto pođe po zlu, sigurnosna kopija može značiti razliku između jednostavnog ponovnog učitavanja vaše web stranice i povratka na mrežu za nekoliko sati; ili potencijalne ponovne izrade web stranice u potpunosti od nule (da, i to se već događalo).

Iako je hakiranje sustava vrlo realna prijetnja, relativno je lako zaštititi se od njega za razliku od društvenog inženjeringa (s aspekta web administratora – sigurnosni inženjeri sigurno imaju posla preko glave).

Društveni inženjering

Jednostavno rečeno, najveće opasnosti društvenog inženjeringa uključuju navođenje ljudi na otkrivanje osjetljivih informacija ili izvođenje radnji koje ugrožavaju sigurnost. Neki od najčešćih napada su:

  1. Phishing: Kada napadači šalju lažne e-poruke ili poruke pretvarajući se da dolaze iz pouzdanog izvora, s ciljem da prevare primatelje da daju osobne podatke kao što su lozinke, brojevi kreditnih kartica ili vjerodajnice za prijavu.
  2. Pretexting: Napadači izmišljaju scenarij ili izgovor kako bi manipulirali pojedincima da odaju osjetljive informacije ili izvrše radnje koje inače ne bi. To može uključivati lažno predstavljanje kao osobe s autoritetom, poput IT podrške ili rukovoditelja tvrtke, kako bi se steklo povjerenje i izvukle informacije.
  3. Baiting: Uključuje mamljenje pojedinaca nečim poželjnim, kao što je besplatno preuzimanje ili nagrada, kako bi se ih prevarilo da kliknu na zlonamjerne veze ili preuzmu datoteke zaražene zlonamjernim softverom.
  4. Tailgating: Također poznata kao piggybacking, ova taktika uključuje fizičko praćenje nekoga u ograničeno područje ili stjecanje neovlaštenog pristupa iskorištavanjem njihovog povjerenja ili ljubaznosti.
  5. Quid pro quo: Napadači obećavaju korist u zamjenu za osjetljive informacije ili pristup. Na primjer, nuđenje tehničke podrške u zamjenu za vjerodajnice za prijavu.

Ovi napadi iskorištavaju ljudsku psihologiju i ponašanje, zaobilazeći tehničke sigurnosne mjere ciljajući najslabiju kariku: ljude. Često se koriste u kombinaciji s drugim kibernetičkim prijetnjama za postizanje širih ciljeva, poput dobivanja neovlaštenog pristupa sustavima, krađe vrijednih podataka ili širenja zlonamjernog softvera. Stoga su educiranje korisnika o ovim taktikama i promicanje kulture opreza i skepticizma ključna obrana od napada društvenog inženjeringa.

Zaključak o sigurnosti

Zaključno, zaštita sigurnosti web stranice zahtijeva sveobuhvatan pristup koji se bavi i napadima ranjivosti sustava i taktikama društvenog inženjeringa. Tehničke mjere poput enkripcije, vatrozida i redovitih ažuriranja softvera ključne su za sprječavanje ranjivosti sustava. Istodobno, svijest i edukacija o taktikama društvenog inženjeringa, kao što su phishing i pretexting, ključni su kako bi korisnici mogli prepoznati i oduprijeti se pokušajima manipulacije. Kombinacijom ovih pristupa, web stranice mogu značajno poboljšati svoju obranu od širokog spektra cyber prijetnji, čime se u konačnici osigurava sigurnost svih strana.