Skip to main content
DodaciWordpress

Plugini – dodaci za WordPress

Plugini - dodaci za WordPress

blog-plugins-header-img

Plugin (tj. „dodatak”) za WordPress je, kako mu i samo ime govori, dodatak koji služi kako bi imali neku dodatnu funkciju na našoj WordPress stranici, blogu ili webshopu.

Postoji mnogo raznih vrsta plugina, kao što su plugini za: kontakt forme, internet trgovinu, dodavanje chata, spajanje i prikazivanje Instagram feeda i dr. Zatim postoje i razni tehnički plugini za optimizaciju stranice, povećanje sigurnosti, zaštitu od napada itd.

Trenutno u WordPress bazi postoji preko 58.000 plugina koji se mogu slobodno instalirati.

Nastavno na to, plugine možemo podijeliti i na besplatne i plaćene plugine, te plugine koji su dijelom besplatni no neke dodatne značajke se plaćaju. Navedenih 58.000 plugina se odnosi samo na besplatne, tako da ih ukupno postoji i puno više!

Neki od najpopularnijih plugina trenutno su:

allinone-icon

All-in-One WP Migration

Vrlo dobar plugin za kreiranje backup-a ili migraciju stranice. Vrlo je pouzdan i jednostavan za korištenje.
Postoje besplatna i plaćena verzija, ovisno o potrebama i korištenju.

Alternativa za njega bi bio Duplicator, koji ima sličan set funkcija.

cf7-icon

Contact Form 7

Jedan od najkorištenijih besplatnih plugina za kontakt forme. Podržava kreiranje i postavljanje više kontakt formi na stranici.
Jednostavan je za postavljanje, integraciju i korištenje. Izgled forme se može uz pomoć css-a vrlo lako prilagoditi tako da vizualno odgovara ostatku stranice.

Neke od alternativa su WPForms (koji nudi vrlo jednostavno kreiranje forme, uz pomoć tzv. Drag-and-drop buildera), te mnoge plaćene alternative koje nude puno više opcija za napredne korisnike i kompleksne potrebe.

duplicate-page-icon

Duplicate page

Kod kreiranja novih stranica ponekad želimo koristiti isti dizajn te samo izmijeniti slike i tekst. Npr. ako imamo više podstranica za usluge, tada nam je cilj da nam stranice budu vizualno slične. Tu u pomoć dolazi plugin za dupliciranje postojećih stranica, kao što je to Duplicate page.
Duplicate page je provjereni plugin kojega koristi više od 2 milijuna korisnika.

Umjesto njega možete koristiti i Yoast Duplicate Post, te još neke druge. Koji vam odgovara u konačnici će najviše diktirati kompatibilnost sa korištenom temom i ostalim dodacima.

smush-icon

Smush

Ovo je jedan tehnički plugin koji se ne vidi na vašim stranicama, ali će ga korisnici „osjetiti”. On automatski optimizira slike koje postavljate na stranice i osigurava da su što manje. To znači brže učitavanje stranica i manje vremena utrošenog na čekanje da se ogromne, neoptimizirane slike prikažu.

woocommerce-icon

WooCommerce

Najpopularnije e-commerce rješenje u WordPressu. Nudi pregršt značajki koje većina ljudi očekuje od online trgovine i, što je mnogima koji tek započinju svoje webshop putovanje bitno, besplatan je!

Dovoljno o njegovoj popularnosti govori i to da ima preko 5 milijuna aktivnih korisnika.

wordfence-icon
sucuri-icon

Wordfence i Sucuri

Što se sigurnosti tiče, iako mnogi zaborave koliko je bitna, Wordfence je jedno od boljih besplatnih rješenja koje automatski implementira niz sigurnosnih mjera čim ga se instalira i aktivira.
Među ostalim, Wordfence uključuje i firewall (vatrozid) i malware skener.
Uz besplatnu postoji i plaćena verzija koja uključuje dodatne Premium značajke te podršku.

Drugo, možda i potpunije, rješenje je Sucuri koji nudi automatsko skeniranje website-a i servera, vrlo dobru korisničku podršku te čišćenje malware-a u slučaju zaraze. No mnoge koji se tek trude pokrenuti posao (i web stranicu) koči njegova cijena koja počinje od 199.99 dolara godišnje.

wpml-icon

WPML

Jedan od najboljih i najkorištenijih plugina za višejezičnost.
Ima mnogo značajki koje omogućuju korisnicima da prevedu stranice brzo i jednostavno, te im olakšava proširenje na internacionalno tržište. Radi veoma dobro sa SEO pluginima poput YoastSEO plugina i nudi veoma dobru korisničku podršku.
Negativna strana mu je da nema besplatne verzije, isključivo je plaćeni.

Besplatna alternativa je Polylang, no u svojoj besplatnoj inačici nema mogućnosti prijevoda za WooCommerce, te je za to potrebna plaćena pro verzija.

w3totalcache-icon

W3TotalCache

Kao što i samo ime govori W3TotalCache je plugin za cache. Najjednostavnije rečeno, on ubrzava učitavanje vaše WordPress stranice tako da stvara privremene datoteke koje se brže učitavaju od pojedinačnih poziva serveru, te tako poboljšava performanse. Sa time se poboljšava i SEO rankiranje stranice, te omogućuje bolji UX (user experience) tj. iskustvo korisnika na stranici.
Za one koji su tehnički nastrojeni, W3TotalCache ima puno mogućnosti za više vrsta cache-a za stranice, pozive prema bazi podataka, pretraživanja, te postavljanje CDN integracije.

yoast-seo-icon

Yoast SEO

Jedan od najpotpunijih plugina za SEO (search engine optimisation).
Omogućuje potpunom početniku jednostavno postavljanje ključnih riječi, meta naslova i meta opisa za stranice. Navedeni podaci se prikazuju u tražilicama pa je bitno da postavljen smisleni tekst, a Yoast uvelike to pojednostavljuje.
Osim toga, daje i sugestije za bolju SEO optimizaciju samog sadržaja na stranicama.

Na što treba paziti prilikom instalacije plugina?

Potrebno je pametno birati koji plugin nam je potreban za određeni zadatak te paziti da je plugin za kojeg se odlučimo redovito ažuriran i, shodno tome, kompatibilan sa verzijom WordPress-a koju koristimo. Uz to za besplatne plugine možemo lako provjeriti koliko ima aktivnih instalacija, kakvu ocjenu i recenzije ima od korisnika, te nam to može pomoći pri odluci.

Neki korisnici instaliraju puno loše odabranih plugina te se desi da s time uspore rad stranice.

Plugine je potrebno redovito ažurirati i mi pritom ne preporučujemo uključivanje automatskih ažuriranja, jer se može desiti da neka nova verzija nije kompatibilna sa nekim drugim elementom na stranici i kao posljedica toga se stranica ‘sruši’ i nije ju moguće, bez popravka, više otvoriti.

To je posebno bitno ljudima koji direktno zarađuju od stranice (internet trgovina, katalog, blog), ili imaju neku vrstu bookinga – rezervacije na stranici.

Nemoguće je reći za bilo koji plugin da je esencijalan za vašu stranicu jer to uvelike ovisi o potrebama korisnika, ali velika većina stranica će imati benefita od ovih navedenih.

Ukoliko imate nedoumica o tome koji plugin bi bio najbolji za vas slobodno nam se javite!